Om rustne skruer og feilmonterte sluk.


Del 2.

Husk at du er på egenhånd nå. Alt ansvar faller på deg.

Les igjennom hele artikkelen før du eventuelt setter i gang.

Jeg fortalte en annen nabo om problemet. Han kom opp med en måte å få ut skruerestene fra underdelen på sluket fra oversiden. Da slipper man å måtte rive opp taket i etasjen under. Han fant også ut hvilke skruer man kunne erstatte med, og hvor de var å få kjøpt.

Det ligger en liste over deler og verktøy på slutten av artikkelen.

Det som må gjøres er at man freser vekk plast (så lite som mulig) rundt øvre del av skruerestene på innsiden av sluket, uten å skade selve slukveggen, at man kan komme til med en god, smal gripetang og får løsnet skrueresten slik at den lar seg skru ut og fjernet.

For å komme til med en fres måtte jeg få vekk klemringen, og for å få ut denne måtte jeg fjerne hele metallplaten over sluket. Det er ikke sikkert at det er slik med ditt sluk. Hos meg satt underdelen godt fast til forhøyningsringen, men det kan være lurt å sikre at underdelen ikke faller ned ved å feste den slik jeg nevnte i Del 1.

Jeg fjernet fugemassen rundt metallplaten uten å skade flisene og vippet den forsiktig opp. Metallplaten var (hos meg) bare festet med silikon. Da kunne jeg fjerne klemringen, og det var grei vei til skruene (bilde 1).

NB!! Man for all del unngå å skade eller ødelegge noe på oversiden av forhøyningsringen. Det er her selve tettingen mellom gulv og sluk ligger.


Bilde 1 En litt rusten forhøyningsring kommer til syne

 
For å frese vekk plasten var en Dremel 3000 modell helt uunnværlig. Denne modellen kommer med en fleksibel slange som, etter min mening, er helt nødvendig for å ha kontroll på hvor man freser.

Godt lys (hodelykt) er også viktig for å kunne se hva man gjør.


Bilde 2

Først brukte jeg en skjæreskive (bilde 2) og skar et spor ca. 7-10 mm ned fra toppen tvers over plasten der skruen løper/er skrudd inn.

 
 Bilde 3

Her må man passe på og bare skjære der hvor skruen er (bilde 3).

Deretter brukte jeg et fresehode og fjernet plasten langs med skruen på begge sider.

     
Bilde 4                                                            Bilde 5

Man må frese helt inntil skruen på begge sider men ikke skade veggen på sluket (bilde 4 og 5).

      
Bilde 6                                            Bilde 7

Deretter kontrollerer man at man har fjernet plasten helt inn til skruen (bilde 6). Da kan man skjærer løs den plasten som skal bort. Her kan man benytte en tapetkniv.

Når man er sikker på at plastbiten bare sitter fast i gjengene på skrueresten kan man forsiktig løsne plastbiten med en skrutrekker (bilde 7).
Man må for all del unngå å skjære i eller lage hull i selve slukveggen.


Bilde 8 Skruestammen fremme etter at plasten er fjernet.

Når skruestammen er fri, fester man gripetangen. Stram tangen hardt slik at den ikke glipper. Forsøk deg fram med strammeskruen. Bruke små bevegelser til du ser at skruen begynner å løsne. Vær tålmodig i denne fasen.


Bilde 9 Her er skruen begynt å komme opp.

Når alle skruene er ute er man nesten i mål.
 
Selve forhøyningsringen er som nevnt av støpejern. Det var en del rust på denne som jeg skrapte og børstet bort med en stålbørste. Deretter smurte jeg på Ovatrol (bilde 10).


Bilde 10

Forhøyningsring er skrapt, borstet og påført Ovatrol. Orginalt er det lagt silikon mellom underdel og forhøyningsring.
Når Ovatrolen hadde tørket la jeg på en stripe med silikon rundt mellom slukflensen og forhøyningsringen. Deretter var det å skru det hele sammen med nye syrefaste skruer (bilde 11).


Bilde 11 Klemring på plass med nye syrefaste skruer.

Deretter smurte jeg et tykt lag med mørk grå silikon på hele arealet som metallplaten (risten) hadde dekket.
Jeg kjøpte en ny komplett slukrist hos Orring.  Denne platen var bare festet med silikon fra før av. Så fylte jeg silikon i fugene og det som tøt ut når jeg trykket platen på plass fjernet jeg.



Bilde 12 Ny slukrist på plass og ferdig fuget

Oppsummering.

Jeg har nå skiftet ut alle skruene på alle sluk hos meg. Jeg har brukt ca. kr. 1100,- i verktøy/deler (inkludert innkjøp av Dremel), men spart meg for å få vannskade og å måtte rehabilitere badet på et tidspunkt som ikke passer meg.

Det sluket jeg har beskrevet her er det som hjemme hos meg har vært mest utsatt for vann. Da jeg gikk løs på sluket i 1. etasje var også skruene der svært rustne, men de lot seg løsne uten at de brakk.

Slukene i grovkjøkken/vaskerom var også rustne, men lot seg lett skru ut. Her er det ikke like stor fare for lekasje da disse slukene er lagt ned i støpen.

Status for meg og tre andre naboer som har skiftet skruer er følgende:
 
Deler og verktøy.

Alle skruene skal være av syrefast stål (A4). 

Lange skruer til dusj oppe og nede: 6 x 100 A4 DIW 9135 (senkehode) ca. kr. 20 pr stk. De som sitter der i dag er 80 mm lange.

Korte skruer til grovkjøkken og vaskerom: 5,5 x 25 A4 plateskrue (Rundt hode) ca. kr. 5 pr. stk.
De som sitter der nå er 22 mm. De foreslåtte er 3 mm lengre.
Det går 4 stk. pr sluk. Skruene får man kjøpt i den beste skruebutikken i Oslo:

Zachariassen Jernvare
Hegermanns gt. 23a
0478 Oslo Tlf. 22711600
mail: skruzach@broadpark.no
web: http://www.zachskruer.no/
 
Annet utstyr:

Dremel 3000 med fleksislange. Denne kan kjøpes hos Clas Ohlson for kr. 799 (40-8480)  http://www.clasohlson.com/no/Dremel-3000-multimaskin/Pr408480000

 
I tillegg kjøpte jeg et tilbehørssett hvor det var med skjæreskiver.
Dremel Tilbehørssett 215: kr. 199,- (30-9461)
http://www.clasohlson.com/no/Tilbeh%C3%B8rssett,-215-deler/30-9461

Tangen som ble brukt var en gripetang fra Wurth.
Wurth Griptang Vise-Grip 6LN nebb L=150mm  Type 071409 03 061 1 ca. kr. 180,-
http://nettbutikk.wuerth.no/haandverktoy/tenger/griptenger

 

Bilde 13 Bilde fra arbeidet.